Skip to main content

HABTUR BALEARS considera que el Govern ha engnyat el sector del lloguer turístic

L’associació de referència del lloguer turístic a les Illes Balears respon a la notícia de l’aprovació del decret llei amb un “ens sentim totalment enganyats i no és de rebut”

Palma, 11 de febrer de 2022

Després de conéixer la notícia del bloqueig de la borsa de places turístiques Habtur Balears considera que ha estat un despropòsit i una falta de respecte cap a un sector sobre el qual ja havien fet recaure tot el pes del decreixement. 

Des de l’associació recorden que, “amb la modificació aprovada el 2017 les 90.000 places que estaven donades d’alta i no poden anar a intercanvi estan condemnades a desaparéixer amb el temps i ara, aquest bloqueig ens fa perdre encara més pes específic”.

Així mateix, apunten que “el Govern ens va convocar dient que no hi hauria modificacions substancials per al nostre sector i que es podríen negociar les nostres demandes, la principal de les quals era solventar el tema de la borsa de places i que el decreixement no reicaigués íntegrament damunt les nostres esquenes. Ara aproven un decret llei que destrossa el nostre sector. No és de rebut”.

“No pot ser que sempre pagui el petit en detriment del gran i, sobretot, que es faci per contentar els socis de govern” conclouen.

HABTUR Balears i Agromart signen un conveni de col·laboració per donar la benvinguda als turistes amb producte local

L’associació de referència de lloguer turístic a les Illes Balears ha firmat avui un conveni de col·laboració amb Agromart que pretén donar impuls a la promoció de producte local, de Km 0 de la nostra terra i l’agricultura integrada així com donar suport al món de la pagesia de Mallorca, objectius amb els quals combreguen 100% ambdues parts.

El President d’Habtur, Antoni Barceló, ha remarcat que promocionar el producte local sempre ha estat un dels seus pilars bàsics d’actuació i promoció i el sector agrícola és un dels pilars fonamentals per al bon funcionament de la nostra terra, un sector que crea valor afegit, aposta per la sostenibilitat i promociona un coneixement del nostre entorn i dels nostres productes. 

Rafel Figuera, soci fundador d’Agromart, ha volgut posar de manifest que per Agromart és molt important sensibilitzar al turista que ens visita de tot el producte que podem oferir i, en aquest sentit, col·laborar amb Habtur donarà molt suport al coneixement de l’agricultura i de la qualitat dels nostres productes. 

Habtur xifra entre un 60% i 70%l’ocupació de Setmana Santa

 L’associació d’habitatge vacacional demana un semàfor COVID per a posicionar Balears com a destinació segura enfront d’altres regions europees

Dimecres 14 d’abril de 2021


Habtur ha fet balanç de la Setmana Santa i ha comunicat que els establiments que han obert (un 50%) han arribat a una ocupació que oscil·la entre un 60% i un 70% i amb una mitjana d’estada de 7 dies. Si es computa pel total d’establiments de l’associació l’ocupació estaria entorn al 35%. L’entitat assegura que aquestes xifres són pitjors de les que es manejaven abans de la pandèmia i que ara vénen uns mesos de “forta baixada” i a l’espera del mes de juny que és quan es preveu un repunt encara que, segons l’associació, serà de cara a la fi d’estiu quan hi hagi un major nombre de reserves. 


El president de Habtur, Antoni Barceló, ha assegurat que “les reserves poden ser volàtils i tot dependrà de com es vagi gestionant la pandèmia encara que en aquests moments es té una expectativa de tenir una temporada “decent”. Per a Barceló “hi ha dues preocupacions latents entre els empresaris del sector, la falta de connectivitat, ja que s’han cancel·lat reserves a causa de la falta de vols i, l’evolució de la pandèmia als països emissors”. 


La intervenció Barceló ha estat al costat de la del president de la PIMEM, Jordi Mora, i tots dos han va coincidir en la “imperiosa necessitat” que té el Govern de posicionar Balears com un destí segur i al marge de les dades que s’ofereixen en el conjunt de l’Estat espanyol. En aquest sentit es demana un “semàfor COVID” que ajudi a informar de la situació de cada regió en concret. Barceló assenyala que “no s’ha de ficar en el mateix sac els índexs totals de contagis dels Estats amb la situació de les seves regions. Si les xifres acompanyen el Govern ha de llançar missatges positius als nostres mercats”. 


Per la seva part Jordi Mora s’ha referit a l’Informe Turístic de PIMEM, presentat fa 3 setmanes i on es feia referència que “la temporada turística anirà de menys a més, on es buscarà una oferta segura, no massificada i s’ha d’esperar una temporada diferent, millor que la de 2020 però no com les anteriors”.

ANTONI BARCELÓ, ELEGIT NOU PRESIDENT D’HABTUR BALEARS

“Les línies estratègiques del nou mandat seran la modernització del sector i l’augment de la massa social de l’associació” 

Palma, 12 de març de 2021

Antoni Barceló ha estat elegit nou president d’Habtur Balears en l’assemblea extraordinaria celebrada dijous dia 11 de març, quan ja han passat els 4 anys de mandat i així com marquen els estatuts de l’associació. La seva, ha estat la única candidatura que s’ha presentat i, per tant, ha estat elegit per aclamació. A la presidència de Barceló, s’hi suma una vicepresidència, la de Joan Miralles. 

La resta de la junta directiva estarà formada pel secretari, Antoni Quetglas, la tresorera, Maria Gibert, i 6 vocals; Antoni Serra, Tolo Gomila, Biel Vives, Doris Obermayr, Antoni Pacual i Joan Serra. 

Barceló, que seguirá una línia continuista de la feina feta per l’anterior directiva, també vol fer una “aposta decidida per augmentar la massa social de la nostra entitat a més de la necessària modernització del sector per adaptar-nos als nous temps i obrir nous canals de venda per aquesta modalitat allotjativa que representam”.

Pel que fa al futur immediat, Barceló ha posat de manifest que “és primordial centrar-nos en la digitalització i augmentar la nostra representativitat”. El president també ha destacat que “hem de crear valor afegit i dignificar d’una vegada per totes un sector que té molts més efectes positius en l’economia i és un motor de reactivació en la situació pandèmica que vivim”. 

HABTUR BALEARS PRESENTA EL CONTENCIÓS CONTRA EL PIAT PER CONSIDERAR QUE HI HA CONTINGUTS GREUMENT LESIUS PER A L’EXERCICI DE L’ACTIVITAT

La patronal de lloguer turístic de les Illes Balears ha explicat avui en roda de premsa les línies bàsiques sobre les que es fonamenta el recurs contenciós administratiu contra el PIAT que va quedar presentat fa uns dies

Palma, 10 febrer 2021

HABTUR Balears, la patronal de lloguer turístic de les Illes Balears ha presentat avui en roda de premsa les línies bàsiques del contenciós administratiu contra el Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT) aprovat pel Consell de Mallorca el passat 9 de juliol.

Tal i com ha explicat la gerent, Maria Gibert, “el recurs que hem presentat es basa principalment en que els continguts que s’hi recullen són greument lesius pels interessos d’aquells que volen exercir l’activitat de lloguer turístic. A més, en el text normatiu s’hi estableixen restriccions que entenem innecessàries, injustificades i desproporcionades per al nostre sector”.

Així mateix, els advocats d’Illeslex, Javier Blas i Jaime López han explicat que “a més de les mesures concretes que s’impugnen en el recurs, es tracta de mesures que restringeixen la competència, mesures que ja estan regulades en altres lleis o reglaments i, a més a més, no hi ha cap estudi fiable de la necessitat d’aplicar-les. Tot això, fa que hi hagi cada vegada més inseguretat en exercir l’activitat”.

Entre les mesures concretes que s’impugnen en el recurs, s’hi troben, per exemple, la certificació energètica requerida (B o C depenent de l’any de construcció de l’habitatge), la necessitat tenir un endoll homologat per a vehicles lliures d’emissions o sistemes de calefacció d’eficiència energètica mínima d’A, entre d’altres. 

“Es tracta de posar una mica de sentit comú en la regulació d’una activitat que pot ajudar a desestacionalitzar, és més respectuosa amb l’entorn i serà la base de la reactivació econòmica d’aquesta terra” ha conclòs Gibert. 

Habtur Balears denuncia el buit de les institucions en el moment més crític del turisme

Són molts ja els despròsits als que es veu sotmès el sector, un sector que ha demostrat que comporta més seguretat i és el preferit pels turistes davant la nova conjuntura mundial

Palma, 14 d’octubre de 2020

El lloguer turístic és l’oferta més segura i que més cerquen i per la que opten la majoria dels turistes que venen a les Illes. Així i tot, totes les ajudes de les administracions han anat encaminades a salvaguardar el sector hoteler. Habtur denuncia el buit d’unes institucions que presumeixen d’escoltar a tothom i de no deixar a ningú enrere.

Tot i que el gruix turístic ha optat per aquesta oferta d’allotjament, la més segura en els temps que corren però tradicionalment la més respectuosa amb l’entorn i amb gran capacitat per generar beneficis directes a altres col·lectius, el lloguer turístic també passa per dificultats. Les xifres no són, ni de ben lluny, les de la passada temporada. Tot i això ajudar al sector no està a l’agenda d’unes institucions que només contemplen el sector hoteler.

“El sector del lloguer turístic s’ha demostrat com una tipologia allotjativa més segura per a la situació que vivim, i les administracions insisteixen en ignorar el sector vacacional” diuen des de l’associació.

Des de l’associació posen de manifest que de totes les iniciatives per a la reactivació econòmica de les nostres illes, i les ajudes que s’han posat en marxa, sistemàticament s’ha deixat fora un terç de la oferta. “Des del decret de reactivació econòmica on no només no hi havia ajudes concretes pel sector, sinó que a més, hi van incloure la prohibició total de noves altes a Palma, fins a la més recent iniciativa dels bonus per al foment del turisme interilles, o l’augment de les taxes de fems en alguns municipis com Manacor o Calvià en un moment de crisis econòmica sense precedents i després d’una temporada nefasta, demostren una clara falta de respecte cap a un sector que, davant l’adversitat és el que més ha contribuit a mantenir un cert moviment econòmic. És hora que l’adminsitració prengui nota del canvi de tendència i deixi de pensar només en una part del turisme” conclouen des d’Habtur.

EL PIAT ES CONFIRMA COM UN NOU DESPROPÒSIT CAP AL SECTOR VACACIONAL

• La patronal del lloguer turístic, que està analitzant la possibilitat de recórrer el pla, considera el PIAT una mesura més de restricció cap al sector vacacional. 

Palma, 9 de juliol de 2020 

Habtur Balears “està analitzant la possibilitat de recórrer” el Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT) una vegada aprovat definitivament per part del Consell de Mallorca. L’associació veu amb preocupació moltes de les mesures que es materialitzen en el document com per exemple “el patró de densitat incorporat, el certificat energètic exigit, o la moratòria de 4 anys de les places que no estaven a la venda”. Segons la gerent d’Habtur, Maria Gibert, aquests punts “faràn impossible donar noves altes a determinades zones de Mallorca, si tenim en compte que també s’incorporen noves zones madures saturades”. 

Des de la patronal expressen que les decisions que va prendre l’anterior Govern del Pacte respecte al lloguer vacacional estan “duent a que es perpetri el model hoteler” i això “impedeix un repartiment real de la riquesa dins la societat mallorquina”. 

Amb totes les mesures que es van dur a terme al llarg de la passada legislatura i continuen aquesta, cada vegada es dificulta més i més l’exercici de l’activitat per part dels ciutadans que tenen habitatges d’ús turístic, i ara, “veiem com es deixarà fora a moltíssima gent” expliquen des de Habtur. 

Gibert, a més, ha volgut remarcar que aquest nou pla de regulació l’únic que està fomentant “és la perpetuació d’un model menys sostenible i menys respectuós amb l’entorn” que des de l’associació “preocupa moltíssim”. “Som conscients que aquest equip de Govern ha heretat aquest pla i tenien poc marge de maniobra, però no deixa de ser un despropòsit. Aquest pla no respon a la realitat actual, tampoc no ho feia a la aprovació inicial” diu la gerent “vull recordar que el pacte parla de concens i de concens no n’hi ha hagut gens”.

Pel que fa al sostre de places, també és un factor que intranquil·litza a la patronal, ja que de les 115.000 places establertes per al sector vacacional, n’hi ha 90.000 que no han passat per borsa i que per tant seran baixes definitives i no recuperables. “Una altra de les mesures liquidadores que ens aplica aquest govern mal anomenat d’esquerres” afirmen. 

HABTUR aposta per la sostenibilitat i denuncia tracte discriminatori per part del Govern

Habtur manifesta la seva estupefacció davant l’aprovació del decret de mesures de reactivació econòmica.

Palma, 16 de maig de 2020

Des de d’Habtur manifesten que el lloguer vacacional és la principal palanca de reactivació econòmica davant la greu crisi provocada pel coronavirus. Si hi ha una opció turística que pot garantir la seguretat i les condicions sanitàries del viatger és el lloguer vacacional. Per tant, la reactivació turística a les illes passarà necessàriament pel lloguer vacacional, una opció que molts de turistes escolliran perquè evita l’aglomeració de persones en recintes tancats.

Habtur sempre s’ha mostrat oberta a parlar en pro de la sostenibilitat, mostrant-se sempre favorable a l’ecotaxa, demanant regulació, oferint-se a col·laborar per impulsar modalitats turístiques que creïn més valor afegit, acceptant limitacions de places i mostrant-se oberta a parlar, si és necessari, de decreixement… sempre i quant aquest decreixement afecti per igual a totes les parts: allotjament hoteler i en habitatges turístics.

Per tot això, Habtur expressa la seva absoluta sorpresa pel fet que l’executiu no hagi consultat les mesures amb el sector i n’hagi pres que tan sols afavoreixen a una part del sector d’allotjament d’aquestes illes (la part que sempre és la més afavorida) ignorant l’impacte econòmic positiu que també té el lloguer turístic.

Difícil d’entendre que la prohibició del lloguer turístic als unifamiliars de Palma contribueixi a la reactivació econòmica. Difícil d’entendre que, amb l’excusa de reactivar momentàniament l’activitat econòmica, es permetin increments de volum construït del 15% que quedaran per sempre.

Difícil d’entendre l’increment de places hoteleres de facto que possibilita el nou decret per part d’un Govern que havia fet de la lluita contra la massificació turística una de les seves banderes. Fins ara, els menors de 12 anys no computaven com a plaça als hotels però si en els habitatges vacacionals. En diferents ocasions, Habtur havia denunciat aquesta realitat proposant que sí que ho fessin per tal que el decreixment de la pressió turística fos compartit entre tota l’oferta allotjativa. No només no ha estat així, sinó que, amb l’excusa de promoure el turisme familiar, ara s’ha fet una ampliació de places encoberta (s’ha ampliat la franja d’edat del 12 als 15 continuant-se, no obstant, el seu còmput en els habitatges vacacionals). Ens trobam, per tant, que tot i que el preu de la plaça és el mateix, les places hoteleres tenen més drets que les vacacionals incrementant-se així el greuge cap a la nostra oferta allotjativa: un clar tractament discriminatori.

“Des d’Habtur, es vol posar de manifest que des de l’inici de la legislatura el Govern té damunt la taula una sèrie de mesures per al sector vacacional que ara haurien pogut modificar amb aquest decret per ajudar a la reactivació econòmica del sector i de les Illes en general. Al cap i a la fi, tots volem sortir endavant d’aquesta crisi, o no?” comenten des de l’associació.

Malauradament, com més propositius hem volgut ser manco sensibilitat hi ha hagut per part del Govern cap al nostre sector. Ha estat al lloguer turístic en qui ha recaigut tot el pes del decreixement turístic.

Tots som conscients que la temporada turística d’enguany i dels propers anys es caracteritzarà per una menor pressió turística. El lloguer turístic serà el primer que es recuperarà i els turistes vendran primer als nostres habitatges. “És hora que el Govern ens comenci a prendre seriosament”.

Per això, mentre els menors de 15 anys no computin com a plaça als hotels, entenem que tampoc ho han de fer als habitatges vacacionals que molt possiblement serà la primera oferta allotjativa disponible per als turistes aquest estiu. Una oferta, per tant, imprescindible per a la reactivació del conjunt de l’economia de les nostres illes.

Comerç, turisme i restauració demanen la suspensió immediata del pagament d’impostos

Associacions dels tres sectors s’han unit per a sol·licitar una mesura que permetria generar a Balears més de 100 milions d’euros mensuals de liquiditat immediata.


Palma, 27 de març de 2020


Els sectors de comerç, turisme i restauració, s’han unit per a sol·licitar la immediata suspensió dels pagaments d’impostos. Especialment els relacionats amb l’IVA, IRPF i quotes a la Seguretat Social. Aquesta suspensió afectaria a totes aquelles empreses que després de la declaració de l’estat d’alarma i les mesures de contenció de propagació del coronavirus, han hagut de tancar o han vist significativament reduïda la seva activitat i facturació
Les patronals intersectorials PIMEM i CAEB, juntament amb el suport de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres de Balears(ACH), la Associacióde Petits Hotels, la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Habtur, Federació d’Estades Turístiques Vacacionals (FETV) CaebRestauració, Pimem Restauració, Afedeco i Pimeco reclamen de manera excepcional, temporal, urgent i immediata:
-Suspendre durant els pròxims tres mesos la presentació (o com a mínim d’efectuar l’ingrés íntegrament) de les declaracions i autoliquidacions tributàries (especialment en relació amb l’IVA, IRPF i quotes a la Seguretat social), tant les mensuals com les relatives a la totalitat del primer trimestre, excepte aquells que tinguin dret a devolució, com és habitual en el sector d’apartaments turístics, hoteler i comerç de moda.
-Suspendre durant els pròxims tres mesos imposats de caràcter autonòmic i local. Especialment les taxes municipals (taxes de residus, ocupació de la via pública, IBI, etc).
-Suspensió anual de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).
-Que la mesura s’apliqui amb independència de l’import i els subjectes que les realitzin, sense interessos.
-Que aquestes quantitats suspeses, en el seu cas, es pugui fraccionar el seu pagament amb posterioritat durant els sis mesos següents.
La suspensió en el pagament d’impostos és una mesura d’aplicació immediata que permetria generar a Balears més de 100 milions d’euros de liquiditat immediata al mes en els sectors de comerç, turisme i restauració. Una liquiditat que ajudaria les empreses a poder fer front al pagament de proveïdors, treballadors, etc.
El comerç, turisme i restauració representen prop del 40% del PIB a Balears, i són sectors de vital importància per a l’economia de la comunitat, ja que, en el seu conjunt, generen prop del 40% de l’ús de les illes (206.900 treballadors).
Estem davant empreses en les quals més del 65% de les seves despeses mensuals estan relacionades amb el lloguer del local i el pagament de nòmines. Si continuem amb aquest context, en el qual l’ingrés mensual està sent pròxim al zero, és absolutament necessari facilitar la liquiditat al sector per a evitar la suspensió de pagaments i/o el tancament definitiu d’aquestes empreses que conformen els tres sectors.
Aquesta reclamació per part dels sectors de comerç, turisme i restauració de Balears s’uneix a la ja realitzada pels mateixos sectors de Catalunya.

Habtur demana mesures específiques per pal·liar les pèrdues del sector pel Covid19

Els associats posen a disposició les seves cases per les necessitats que pugui tenir el personal sanitari

Palma, 21 de gener de 2020

L’Associació de lloguer turístic Habtur demanar mesures econòmiques i burocràtiques especifiques pel sector, un dels grans damnificats per la crisi econòmica derivada del coronavirus.

Entre les consideracions que els diferents Governs haurien de tenir hi ha la bonificació dels mòduls de l’ecotaxa, l’equiparació de la taxa de fems a un habitatge d’ús residencial, facilitar i flexibilitzar les condicions d’accés a línies de crèdit per millorar la liquiditat a particulars, autònoms i empreses de lloguer turístic, moratòria de les hipoteques destinades a habitatges de lloguer turístic, entre d’altres.

Habtur recorda que el 67% del cost de l’estada d’un viatger de lloguer turístic es destina al sector terciari (restauració, comerç, oci, cultura, transport) i paga la pena fer l’esforç per pal·liar el mal que patirà el sector.

D’altra banda Habtur actuarà de portaveu dels seus socis que ofereixen els seus habitatges a les necessitats que puguin tenir el personal sanitari.

Des de l’associació volen deixar clar que “sabem que existeixen prioritats, i ara la prioritat és la salut, però no podem deixar de pensar en després d’aquesta situació i l’administració ha de pensar en tots els sectors per igual”.