HABTUR aposta per la sostenibilitat i denuncia tracte discriminatori per part del Govern
Habtur manifesta la seva estupefacció davant l’aprovació del decret de mesures de reactivació econòmica.
Palma, 16 de maig de 2020
Des de d’Habtur manifesten que el lloguer vacacional és la principal palanca de reactivació econòmica davant la greu crisi provocada pel coronavirus. Si hi ha una opció turística que pot garantir la seguretat i les condicions sanitàries del viatger és el lloguer vacacional. Per tant, la reactivació turística a les illes passarà necessàriament pel lloguer vacacional, una opció que molts de turistes escolliran perquè evita l’aglomeració de persones en recintes tancats.
Habtur sempre s’ha mostrat oberta a parlar en pro de la sostenibilitat, mostrant-se sempre favorable a l’ecotaxa, demanant regulació, oferint-se a col·laborar per impulsar modalitats turístiques que creïn més valor afegit, acceptant limitacions de places i mostrant-se oberta a parlar, si és necessari, de decreixement… sempre i quant aquest decreixement afecti per igual a totes les parts: allotjament hoteler i en habitatges turístics.
Per tot això, Habtur expressa la seva absoluta sorpresa pel fet que l’executiu no hagi consultat les mesures amb el sector i n’hagi pres que tan sols afavoreixen a una part del sector d’allotjament d’aquestes illes (la part que sempre és la més afavorida) ignorant l’impacte econòmic positiu que també té el lloguer turístic.
Difícil d’entendre que la prohibició del lloguer turístic als unifamiliars de Palma contribueixi a la reactivació econòmica. Difícil d’entendre que, amb l’excusa de reactivar momentàniament l’activitat econòmica, es permetin increments de volum construït del 15% que quedaran per sempre.
Difícil d’entendre l’increment de places hoteleres de facto que possibilita el nou decret per part d’un Govern que havia fet de la lluita contra la massificació turística una de les seves banderes. Fins ara, els menors de 12 anys no computaven com a plaça als hotels però si en els habitatges vacacionals. En diferents ocasions, Habtur havia denunciat aquesta realitat proposant que sí que ho fessin per tal que el decreixment de la pressió turística fos compartit entre tota l’oferta allotjativa. No només no ha estat així, sinó que, amb l’excusa de promoure el turisme familiar, ara s’ha fet una ampliació de places encoberta (s’ha ampliat la franja d’edat del 12 als 15 continuant-se, no obstant, el seu còmput en els habitatges vacacionals). Ens trobam, per tant, que tot i que el preu de la plaça és el mateix, les places hoteleres tenen més drets que les vacacionals incrementant-se així el greuge cap a la nostra oferta allotjativa: un clar tractament discriminatori.
“Des d’Habtur, es vol posar de manifest que des de l’inici de la legislatura el Govern té damunt la taula una sèrie de mesures per al sector vacacional que ara haurien pogut modificar amb aquest decret per ajudar a la reactivació econòmica del sector i de les Illes en general. Al cap i a la fi, tots volem sortir endavant d’aquesta crisi, o no?” comenten des de l’associació.
Malauradament, com més propositius hem volgut ser manco sensibilitat hi ha hagut per part del Govern cap al nostre sector. Ha estat al lloguer turístic en qui ha recaigut tot el pes del decreixement turístic.
Tots som conscients que la temporada turística d’enguany i dels propers anys es caracteritzarà per una menor pressió turística. El lloguer turístic serà el primer que es recuperarà i els turistes vendran primer als nostres habitatges. “És hora que el Govern ens comenci a prendre seriosament”.
Per això, mentre els menors de 15 anys no computin com a plaça als hotels, entenem que tampoc ho han de fer als habitatges vacacionals que molt possiblement serà la primera oferta allotjativa disponible per als turistes aquest estiu. Una oferta, per tant, imprescindible per a la reactivació del conjunt de l’economia de les nostres illes.