Skip to main content

MÉS pretén liquidar i erradicar el lloguer vacacional del sector turístic

  • Redactor de la llei i ara Director General de Turisme, Antoni Sansó, és el responsable de fer desaparèixer bona part del sector vacacional mentre els hotelers n’han sortit indemnes.

Palma de Mallorca, 4 de juliol de 2018

Una vegada més, el sector del lloguer turístic torna a ser “utilitzat i enganat per participar en una farsa” on l’única idea principal era “liquidar-nos i erradicar-nos”, mentre es beneficia, de nou, a altres parts del sector turístic, “principalment l’hoteler”. Des d’Habtur han volgut posar de rellevància “la vergonyosa forma d’actuar de MÉS” que només ha utilitzat una plataforma de debat i acostament per “imposar la seva idea i posar en dificultats al sector de lloguer vacacional”. El preu de les places aprovat ahir és només “el darrer dels atacs contra el nostre sector que perpetra MÉS amb el Sr. Sansó com a braç executor”.

Des d’Habtur sempre s’ha volgut parlar, trobar consens i treballar en favor de minimitzar els impactes negatius del turisme i maximitzar els positius, i amb aquest esperit vam començar les negociacions d’una llei que va acabar essent “un esperpent” i amb aquest esperit “hem continuat fins al darrer moment” comenta Joan Miralles, president de l’associació.

“Arribem al final del camí i no podem fer més que mirar enrere i fer un balanç molt negatiu del que ens ha aportat que MÉS es trobés al front de la Conselleria de Turisme aquesta legislatura” explica Miralles. Quan tots pensàvem que serien els més sensibles amb un sector que distribueix millor els ingressos del turisme i que permet a moltes famílies complementar les seves rendes, “finalment ens han volgut liquidar encobertament”. Proposant i finalment aconseguint uns preus “desorbitats per les famílies que es beneficien d’aquest tipus de turisme” han convençut a la resta dels presents i “han trencat la possibilitat d’establir un nou model turístic igualitari i positiu per tots”.

La patronal del lloguer turístic ha recordat que moltes de les seves reivindicacions han estat “clarament ignorades” per part dels governants de la administració pública balear. Propostes que havien estat estudiades i que només volien aconseguir “una millora de la nostra terra i del nostre sector principal, en benefici de tots”.

  • Eliminar el període de 5 anys que afecta als plurifamiliars equiparant-lo als unifamiliars
  • Que la prohibició en sòl rústic protegit només afectés a Àrees de Alt Nivell de Protecció (AANP) i Àrees Naturals de Especial Interès (ANEI)
  • Que la limitació corresponent a les comunitats de veïns consisteixi en una prohibició expressa del lloguer vacacional en els seus estatuts i no en una permissió expressa.
  • Que es permeti regularitzar la oferta existent (aquella que es comercialitzava via Llei de Arrendaments Urbans)
  • Treure la condició que en rústic comú (en edificacions posteriors a l’entrada en vigor del Pla d’Intervenció d’Àmbits Turístics) no es puguin donar noves altes.
  • Baixes definitives. Que les places que es donin de baixa tornin a la borsa, com a mínim en un 75%
  • Que les 60 dies no computin com a plaça
  • Que els menors de 12 anys computin com a plaça en allotjaments turístics

Joan Miralles ha expressat la seva decepció amb el grup polític MÉS del que esperava “una altra actitud”. A partir d’ara i pensant en les pròximes eleccions autonòmiques, la patronal del lloguer turístic ja comença a fer feina per intentar reconduir una situació “molt complicada pels lloguers vacacionals”. “Ens juguem la continuïtat del sector, ara ja no val regular” afirma en Miralles. A més, en els pròxims mesos començarà una ronda per tots els pobles de Mallorca explicant “el desastre de la gestió de MÉS en aquest àmbit”.

(AANP, ANEI, Antoni Sansó, Conselleria de Turisme, Director General de Turisme, lloguer turistic, lloguer vacacional, MÉS, PIAT, sector turistic