Skip to main content

La zonificació turística de Mallorca va en contra de la Constitució, viola el dret a la propietat privada i trenca drets fonamentals com la igualtat i la no discriminació

 

Palma, 13 de març de 2019

El passat mes de novembre Habtur va presentar davant el TSJIB un recurs contenciós administratiu contra la zonificació turística aprovada pel Consell de Mallorca el mes de juliol de 2018. Habtur considera aquesta mesura desproporcionada i poc justificada. Només te per objectiu aniquilar un sector que, a diferència dels tradicionals, permet una millor redistribució dels ingressos del turisme.
Una vegada admès a tràmit aquest recurs, Habtur presenta la pertinent demanda contra aquesta Delimitació Provisional feta per la institució insular.

Els arguments per presentar aquesta demanda se sustenten en un estudi realitzat per InAtlas (adjuntam estudi) sobre l’impacte que la zonificació ha tengut sobre els habitatges d’usos turístics. Segons l’advocat d’Habtur, Tomás Villatoro, la zonificació suposa una barrera d’entrada en el mercat de l’allotjament turístic creant un clar obstacle a la competència efectiva i va en contra de l’article 38 de la Constitució. A més, comporta la pèrdua de factors positius generats per aquesta activitat com la moderació del preu de l’allotjament, la correcció de l’estacionalitat, el desenvolupament del comerç de proximitat, la regeneració de les rendes de les famílies propietàries o la modernització de barris i zones degradades.

 

La zonificació aprovada pel Consell podria vulnerar també la Directiva Europea de Serveis, les normes de transposició i els principis de bona regulació.

La zonificació no està justificada jurídicament des del punt de vista de la necessitat (interés general) i la proporcionalitat ja que es posa el focus en un sector que, segons les dades presentades per la institució, evidencien que els habitatges d’ús turístic representen un 4,4 per cent del parc d’habitatges de l’illa. S’ha de considerar discriminatori desenvolupar i justificar una llei basada en aspectes d’impacte mediambiental, territorial i socioeconòmic a partir d’un suposat impacte diferencial produït per percentatge mínim. Dels prop de 12 milions de turistes que visitaren l’illa l’any passat tan sols un 11 per cent va triar el lloguer turístic per a la seva estada. Això demostra que el sector no és el màxim, ni molt manco l’únic culpable, de la massificació a Mallorca.

La zonificació ha reduït en 9413 l’oferta legal d’ETH passant de 12.981 a 3.568, de les quals un terç (1263) només es poden comercialitzar durant 2 mesos.

El preu de l’habitatge ha continuat creixent tot i la reducció progressiva del nombre d’habitatges de lloguer vacacional a Mallorca. En dos anys els habitatges d’usos turístics s’han reduit un 19,95% a l’illa (6.403 cases manco) i a Palma un 53,52% (2.115). Això demostra que aquesta activitat no és responsable d’aquesta problemàtica. Segons l’informe InAtlas aquest increment es deu en un 97% al creixement econòmic, l’augment d’ocupació i el creixement demogràfic.

El lloguer vacacional ha perdut en un any 455.417 turistes, més de 5 milions de pernoctacions i, més de 192 milions d’euros. L’entrada en vigor de la Llei del Turisme 6/2017 no ha reduït l’arribada de turistes, que en els darrers dos anys ha augmentat un 2,7 per cent, però si ha fet disminuir els ingressos per turistes allotjats en lloguer vacacional en 529 milions d’eurosMallorca_Pericial_190225(DEF)