Skip to main content

EL PREU DEL LLOGUER PUJA UN 19% A PALMA AMB UN 53% HABITATGES VACACIONALS MANCO

Palma, 7 de desembre de 2018

L’impacte de les estades turístiques en habitatges (ETH) en el preu de lloguer a Balears és mínim, segons indica el darrer Informe sobre l’impacte de les ETH en el preu del lloguer residencial elaborat per Habtur Balears (l’associació de referència en lloguer vacacional de les Illes Balears). La intenció de l’Ajuntament de Palma de voler liquidar el lloguer turístic com a mesura per afavorir l’accés a l’habitatge ha resultat un fracàs.

A Palma de l’any 2016 al 2018, coincidint amb l’aprovació de la Llei Turística de juliol de 2017 i la zonificació de Palma, el preu del lloguer residencial ha pujat un 19%, mentre que els habitatges destinats a us turístic s’han reduït en més d’un 53%.

La patronal del lloguer vacacional de Balears considera que el preu alt dels lloguers a les illes és multifactorial:

  1. Les ETH tenen un comportament estacional. Durant els mesos d’estiu el número de les ETH a Balears és d’un 6.93% i a Palma d’un 1.09% del parc total d’habitatges. Durant l’hivern aquesta proporció baixa clarament. L’impacte de les ETH sobre el parc total d’habitatges és molt reduït.
  2. Gran part de les ETH, el 65,08%, es troben en habitatges unifamiliars que coincideixen principalment amb aquells municipis que tenen la majoria d’habitatges secundaris.
  3. Les restriccions de les lleis que regulen el turisme vacacional han produït un descens

    del nombre d’ETH, però no han tingut l’afecte que esperaven en el preu del lloguer de llarga duració.

La pujada del preu del lloguer residencial ve determinada per factors macroeconòmics i socioeconòmics.

  1. Millora de l’economia i descens de l’atur. Moltes persones que es varen veure obligades a tornar a viure amb els seus pares durant els anys de crisi, tornen ara a demandar un habitatge. La majoria cerca un lloguer degut als salaris baixos i la dificultat per accedir a una hipoteca.
  2. Restriccions en el crèdit. Els bancs posen ara més impediments a l’hora de concedir una hipoteca que abans de 2008. Això fa que manco gent pugui accedir a la compra i es decanti per el lloguer.
  3. El percentatge de famílies que es troben en règim de lloguer ha augmentat 10 punts percentuals i ha passat de 23,87% al 33,10% de l’any 2011 al 2017.
  4. Augmenta la població a Balears. El saldo migratori torna a ser positiu i la majoria no opten per la compra.
  5. Pressió de gent que compra habitatge. El 31,7 per cent de les operacions de compra- venda d’habitatge foren d’estrangers que compren a Mallorca segones residències a les zones, on el lloguer turístic te més presència.
  6. Compra d’habitatge com a inversió.
  7. Falta d’habitatge nou. Entre 2012 i 2017 es varen construir 7.235 habitatges. Mentre

    que tan sols al 2007 s’havien construït 11.828. Hi ha major pressió de demanda que

    d’oferta.

  8. Desprotecció del propietari. Hi ha propietaris que no volen treure els seus habitatges al

    mercat del lloguer i prefereixen mantenir-les tancades.

Llegeix l’informe complet aquí: Impacte ETH sobre lloguer Palma definitiu