Skip to main content

La consellera de Turisme, Bel Busquets, pretén eliminar el lloguer turístic

–          “Existeix un greuge comparatiu enorme e inexplicable entre el Habitatges Turístics i els Hotels” assegura Maria Gibert, gerent d’Habtur.

Palma de Mallorca 27 d’agost de 2018

Habtur considera que la consellera de Turisme, Bel Busquets, “omet part de la informació al ciutadà mallorquí” al no dir que de les 100.000 places que vol eliminar “el 90% procedeix del lloguer turístic”.  Després de l’entrevista, de la consellera, que va ser publicada en el mitjans de comunicació el passat diumenge, la patronal d’Habitatges Turístics de Balears ha volgut donar la seva versió sobre una situació que troben “injusta pel seu sector”.

“Existeix un greuge comparatiu enorme e inexplicable entre el Habitatges Turístics i els Hotels” assegura Maria Gibert, gerent d’Habtur. L’administració amb la implantació d’aquest sistema de reducció de places “només beneficia al sector hoteler ja que mentre el nombre de places de lloguers turístics davallarà en 90.000 places, en el sector hoteler només es perdran 15.000”.

El mercat turístic actual es divideix en un 30% d’ETH i un 70% d’Hotels. Després de fixar un sostre de 430.000 places (115.000 ETH i 315.000 Hotels) “ara la conselleria vol reduir en 90.000 places el lloguer turístic, fet que deixaria aquest mercat en un 10% habitatges turístics i un 90% hotels” afirmen des de Habtur.

El Govern del Pacte està “atorgant progressivament el control del turisme al sector hoteler”. Les seves mesures de “reducció i control” de la resta del sector turístic fan del turisme a Mallorca un lloc en el qual “els únics que hi poden existir són els hotelers” explica Habtur.

Habtur a més creu que mentre que “a nosaltres se’ns demana liquidar més del 80% de la oferta ja regulada, als hotelers ni se’ls demana que els menors de 12 anys computin com a plaça, ni se’ls hi regula de manera restrictiva el tot inclòs que només promou el turisme de borratxera”. Un fet que no s’entén si lo que vol la consellera de turisme és millorar la qualitat de les nostres illes.

Hem de recordar que aquestes 90.000 places que volen fer desaparèixer ja estaven regulades abans de l’entrada en vigor de la moratòria, són places que no han passat per borsa perquè segons Gibert “no les varen voler integrar i per tant, estan destinades a desaparèixer”.

Per Gibert la consellera no hauria de oblidar que “constantment gent que fa lloguer turístic abandona l’activitat per diferents motius. Que aquestes places es perdin impedeix que en el futur nous propietaris se’n puguin beneficiar impedint-se així uns ingressos que entre d’altres poden ser utilitzats per rehabilitar el patrimoni”.