• La patronal del lloguer turístic considera que la restricció en ambdós municipis no se sustenta en base a cap emergència d’habitatge ni a cap problemàtica real d’infraestructures

Palma, 25 de maig de 2018

Habtur Balears mostra la seva disconformitat amb la decisió presa pels equips de govern de Llucmajor i Marratxí respecte a les Estades Turístiques en Habitatges (ETH). De fet, des de la patronal apunten que la decisió és totalment arbitrària i no es basa en cap criteri tècnic de rellevància.

La decisió de l’Ajuntament de Llucmajor de només permetre el lloguer turístic a S’Arenal en habitatges unifamiliars durant 60 dies a l’any és un greu error donat que la zona és eminentment turística. En aquest sentit, des d’Habtur no s’entén com és possible que un Govern de centre-esquerra propiciï el model hoteler per sobre d’una activitat socialitzadora dels beneficis del turisme, com ho són les estades turístiques en habitatges. Cal dir, a més que l’oferta d’ETH a Llucmajor es va reduir en un 3,76% entre 2016 i 2017.

Pel que fa al consistori de Marratxí, tampoc s’entén una restricció a 60 dies en plurifamiliars donat que el municipi no té problemes sòlids d’accés a l’habitatge. Queda clar, doncs, que les decisions preses responen a criteris polítics i no a criteris tècnics una vegada més.

Cal esmentar que el percentatge d’ETH sobre el parc d’habitatges és molt petit, essent d’un 6,53% en el cas de Llucmajor i d’un 1,77% en el cas de Marratxí.

Així mateix, Habtur recorda que d’aquesta manera se segueix creant una situació d’alarmisme innecessari que farà molt de mal a les Illes Balears com a destinació. A més, del total de turistes que visitaren les illes el 2016, només un 12,77% ho feu en la modalitat de lloguer turístic segons dades de Frontur, una mostra més de l’atac frontal que rep el sector per part de les administracions.