Palma. 24 de abril de 2017.-

Representants de catorze entitats, han signat avui el manifestó d’APTUR-Balears “Per un turisme de qualitat i de tots”, donant suport d’aquesta manera a la iniciativa de l’associació de referència de l’habitatge vacacional de Balears, que preten aconseguir el major nombre d’adhesions i demostrar el suport social cap al lloguer vacacional.

Les entitats signants són PIMEM (Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca), PIMECO (Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca),  AFEDECO (Federació Patronal d’Empresaris de Comerç de Balears), ACOTUR (Associació de Comerciants i Empreses de Serveis Turístics de Mallorca), Mercat Municipal de Santa Catalina,  Mercat Municipal de Pere Garau, Mercat Municipal de l’Olivar, Mercat d’Inca, AMAT (Associació Mallorquina d’Atraccions Turístiques), ABONE (Associació Balear d’Oci Nocturn i Entreteniment), Associació Municipal d’Automoció del Taxi (AMTAT), Associació de Camps de Golf de Balears, AEVAB (Agrupació Empresarial de Lloguer de Vehicles amb o sense conductor)  i AENIB (Associació d’Empreses Náutiques de les Illes Balears).

En paraules de Joan Miralles, president d’APTUR-Balears, el manifest “Per un turisme de qualitat i de tots” defensa que “el lloguer vacacional és una ajuda al desenvolupament local de zones que no haurien pogut tenir l’oportunitat d’accedir als ingressos generats pel turisme amb l’oferta d’allotjament tradicional”.

Jordi Mora, president de PIMEM, ha destacat la importància del lloguer vacacional dins d’una “economia circular, vinculada al medi ambient”, i ha assegurat que la “saturació turística no procedeix del lloguer vacacional, com alguns volen donar a entendre”. A més, ha recordat la importància del lloguer vacacional pel comerç i la petita i mitjana empresa, així com per a tot el teixit productiu.

En aquest sentit, Joan Miralles ha recordat les dades de l’estudi realizat per ESADE, que posen de manifest que el 80% de la despesa del turista de lloguer vacacional es realitza en oci, cultura i transport, i que el 32% es produeix en el comerç de proximitat.

APTUR-Balears considera, a través del manifest, que el lloguer vacacional és un model d’allotjament complementari on és l’usuario final qui decideix, basant-se en arguments de privacitat i flexibilitat. D’un alta banda, destaca que el lloguer vacacional és més transversal des del punt de vista del repartiment dels beneficis del turisme entre l’oferta complementària i que ajuda a reduï l’estacionalidad.

Finalment, el manifest argumenta la necesitat que el lloguer vacacional sigui una oferta reglada, basada en els principis del lliure comerç de productes i serveis, on les administracions han de fiscalitzar el compliment de les obligacions impositives.

Aquest és l’inici d’una campanya de APTUR-Balears per donar a conèixer el manifest i aconeguir el major nombre d’adhesions de tots els sectors possibles, amb l’objetiu de fer explícit el gran suport social que té aquesta modalitat d’allotjament entre la població balear.